Yuyuhanayuni - Mi Goreng Mamak
Assalammua'laikum gais..
Hari ni kita bersiaran dengan tajuk masak2. Hehe πKali ni Yuyu nak menceritakan antara favourite makanan Yuyu iaitu mi goreng mamak. Mi Goreng Mamak yang Yuyu buat ni versi gerai mamak bawah pokok ceri, Kuantan.
Mi goreng mamak ni adalah hasil tinjauan Yuyu masa makan kat situ dulu. Mi goreng mamak ni kira legend la kat Kuantan. Dah berpuluh tahun mereka berniaga kat situ dan rasanya kekal sama dari dulu sampai sekarang walaupun dah bertukar generasi. Mi goreng mamak ni murah je sebab depa tak menggunakan ayam.
Mi Goreng Mamak style gerai mamak bawah pokok ceri Kuantan
Bahan-bahan yang digunakan
- Mi kuning 1 peket
- Bawang merah 2 biji
- Bawang putih 4 biji
- Cili 6 biji
- Ubi kentang 1 biji
- Serbuk Kunyit
- Garam secukup rasa
- Cili kisar 3 sudu besar
- Sos tiram 3 sudu besar
- Karamel masakan 3 sudu besar
- Kicap Jalen Manis (Yuyu memang minat kicap ni. Guna jenama lain pun boleh)
- Chicken ball (sepatutnya tauhu tapi Yuyu tade jadi ganti je la)
- Telur ayam 2 biji
- Limau Nipis 1 biji
Cara-cara memasak
Ubi kentang dipotong dadu, diletakkan serbuk kunyit dan sedikit garam
Goreng ubi kentang
Sediakan bahan2 untuk menumis
Dah potong2 dan basuh, masuk minyak sikit dan tumiskan
Sediakan 3 sudu besar Cili Kisar
Tumiskan cili kisar dengan bahan2 yang telah ditumis tadi
Masukkan sos tiram 3 sudu besar
Masukkan Karamel Masakan 3 sudu besar
Masukkan Kicap Jalen (agak2 je)
Gaul dan ratakan sos2 dan kicap tadi
Masukkan garam secukup rasa
Gaulkan garam. Pastikan rata semua garam tu
Sediakan chicken ball
Gaulkan rata chicken ball tu
Kacau beberapa ketika
Dah tiba masa untuk masukkan mee kuning!
Banyak mi ni. Untuk makan 3-4 orang
Sediakan 2 biji telur (yuyu dah masukkan sebiji telur baru nak ambil gambar)
Campak je telur kat atas mee dan gaulkan
Masukkan ubi kentang yang dah siap digoreng tadi, gaulkan dan dah pun siap!
Potong sebiji limau nipis dan perah ke atas mi. Gaulkan mi. Pergghhh!!! Memang terangkat la.. hehe
Potong sebiji limau nipis dan perah ke atas mi. Gaulkan mi. Pergghhh!!! Memang terangkat la.. hehe
Mi goreng mamak sedap dimasak sehingga kering dan ada garing2 skit. Tapi jangan banyak sangat, kang jadi mi goreng mamak hangit plak π Limau nipis memang wajib ada untuk rasa masam2 skit, memang kena dengan mi goreng mamak.
Dah siap, apa lagi.. makan ler.. π
Okey, sampai sini saja untuk kali ni. Bagi yuyu memang best mee goreng mamak style ni. Tapi ye la.. lain tekak, lain la rasanya kan?
Semoga perkongsian ni dapat memberi manfaat kepada sesiapa saje yang memerlukan.
Bye.. see you when I see you..
Comments
Post a Comment